Multefiskeri i Randers Fjord

Multefiskeri i Randers Fjord er spændende og udfordrende.

Multefiskeri i Randers Fjord er ikke nemt, men derimod udfordrende i enhver forstand. De smukke og strømlinede fisk, er svære at lokke til hug, endnu sværere at nærme sig og når kroget, svære at lande.

Fiskeriet er i særdeleshed spændende, når det foregår med fluestangen. Lander man en multe med fluestangen i Randers Fjord, har man gjort noget få har gjort før en selv. Det er også muligt at fange den med et flåd og et stykke brød. På trods af, at dette fiskeri også er krævende, så er det langt lettere end med fluestangen.

Det besynderlige ved netop det faktum er, at Randers Fjord nok er den fjord i Danmark, hvor der er flest multer i sommersæsonen… Når det gode vejr starter tidligt, allerede fra starten af maj.

Multerne er at finde flere steder i fjorden, men der er klart flest i den yderste del. Det langs pollerne, samt i de yderste 3 kilometer af fjorden, i lavvandsområderne.

Stenrevets inderside holder ofte multer, ligesom den inderste del af campingstrækningen også gør det. Udbyhøj Syd og Sækken er sikker hvert år, i den inderste del, imellem Sækken og Færgelejet. Se fiskepladsen: Klik her…

Også strækningen fra Udbyhøj Syd Lystbådehavn og ind i fjorden holder tit multestimer.

Multefiskeri i Randers Fjord – fluefiskeri

Multefiskeri i Randers Fjord med flue, er nok det mest udfordrende man kan vælge, når den stibede kraftbombe skal fiskes efter. Grønne fluer har i mange år været det bedste valg, men også hvide skumfluer kan være effektive. Kun dagen og multerne viser hvilken flue der dur.

De grønne fluer skal bindes således, at krogen vender opad. Det skyldes multens mund, som skyder ud fra sin oprindelige position når der spises. Ganske som en karpe eller en suder. Og overmunden når gjort, skyder længere ud end undermunden. Det er praktisk talt umuligt at kroge en multe i underlæben under fluefiskeri. Men en sjælden gang hænder det, at det lykkedes alligevel.

Man kan både indtage fluen hurtigt og langsomt under multefiskeri. Gøres det langsomt skal tilslaget være lynhurtigt. Det er nemmere at kroge multerne under hurtig indtagning af fluen. Men stadig ikke nemt.

Problemet er, at nogen gange skal der langsom indtagning til, og de er absolut ikke nemme at kroge, når fiskeriet i skal gøres langsomt. Multen er en lynhurtig fisk. Både til at suge fluen til sig, men desværre også ligeså hurtig til at spytte den ud igen. Der er tale om et splitsekund.

En tynd forfangsline er vejen frem når der fluefiskes efter multe –  også gerne en lang en af slagsen –  alt fra 2,5-3 meter. Jo blidere man både kan lande line og flue, jo større er chancen for, at multerne ikke flygter. Kast i øvrigt aldrig direkte ind over multerne, men foran dem i svømmeretningen.

Når kastet er udført, kan man lige efter kastet og før fluen lander, stikke stangspidsen i vandet, for at “sætte” linen roligere i vandet. Dette virker dog ikke altid.

Tungen lige i munden og håb på det bedste. Det er den bedste måde at beskrive dette fiskeri på.

Multefiskeri med flåd og brød

Dette fiskeri kan især dyrkes fra havnene ved Udbyhøj syd og nord. Men også flere steder langs fjordbredden. Det kan betale sig at høre den lokale havnefoged, om man må fiske inde i havnene, da der ofte er store multer derinde også.

Jo mindre flåd man bruger jo bedre. Jo smallere flådet er, endnu bedre. Mærker multen minimum modstand og er flåddet mindre synligt, er der større chance for fangst. Også flåddet og brødet skal introduceres forsigtigt – også gerne i svømmeretningen. Kast aldrig lige hvor multen/multerne er. Kast hellere over og forsigtigt forsøge at placere flåddet tæt foran multerne.

Hvis der skal et lod til at få flåddet til at stå oprejst, brug da klemme-lodder og placer dem helt oppe under flåddet.

Brug så lille en krog som muligt. Når brødet sættes på, skal spidsen af krogen være helt fri. Dette fiskeri kræver, at man hele tiden har øje på, hvad der sker i vandet. Man kan i langt de fleste tilfælde, ikke bare smide flåddet ud og håbe på det bedste, imens ens opmærksomhed er rettet mod noget andet. Multefiskeriet kræver fuld fokus og at man er 100% klar til at sætte krogen i multen idet den hugger.

Sådan nærmer du dig stimen af multer

Det kan rent faktisk betale sig at bruge en del tid på, at sætte sig ind i multernes vaner. Studere dem, før der fiskes efter dem. Hvor trækker de oftest, er de i et område i længere tid, er det nogle bestemte steder og ca. hvor længe er de der ad gangen. Er de udfor siv, kan man lave en lille passage i sivene og gøre det muligt, at snige sig imellem for, at lægge et kast ud til de spisende multer. Dette skal gøre når de trækker fra spiseplads til spiseplads. Multerne er ligesom køer. De græsser flere steder i løbet af en dag. Så man kan på den måde forberede flere gemmesteder, hvor de spiser oftest og fiske efter dem efterhånden, som de trækker fra plads til plads.

Man har til tider endda fordel af, at gå op mod vinden, når man skal nærme sig multerne. Multefiskeri Randerts Fjord og alle andre steder for den sags skyld, er som en jagt, hvor der sniges og jages aktivt. Derfor er det også vigtigt at holde sig nede ved jorden. “Holde lav profil”, så at sige.

Fisker man fra molen eller fra eksempelvis et dige, kan det betale sig at sidde og vente på multerne. Vente på de kommer nærmere eller gå i knæ, eller kravle hen til hvor de er. Det kan virke dumt, men det er i langt de fleste tilfælde ganske nødvendigt.

Nogle multer i fjorden er at finde ved Færgelejet. Både på syd og nordsiden af Udbyhøj. Dem ved nordøstsiden af færgelejet er vandt til larm og er nogen gange nemme at komme tæt på, men ikke at fange.

Jeg håber du får god succes med dit multefiskeri i Randers Fjord.

/Jari – Lystfiskeri Danmark.


Læs også om en anden spændende sommerfisk i de danske farvande, nemlig havbarsen. Siden her har alt du skal vide om fiskeriet efter disse spændende fisk fra Sydeuropa, som hvert år gæster Danmark. I Randers Fjord blev der for nogle år siden fanget en havbars over 4 kg. Så her kan de også være. Se siden her: Havbars…