Fluefiskeri efter havørreder i Randers Fjord

Fluefiskeri i Randers Fjord

Fluefiskeri efter havørreder i Randers Fjord er sjovt, men ikke altid lige effektivt. Den romantik der igennem mere end 50 år, er bygget op omkring denne fiskeform, står desværre ikke altid mål med fangstmulighederne.

Langt de fleste fluefiskere i Randers Fjord, fanger mindre havørreder end hvis de havde spinnefisket. Ikke altid færre, men generelt mindre fisk. Man kan forstå hyggen i fluefiskeriet, udfordringen og endda den hengivenhed, mange har til fluefiskeriets mange facetter. Men der burde betagelsen også ende.

At fiske med flue efter havørrederne i Randers Fjord er et statement, en livstil og simpel, gammel romantik.


Læs mere om romantikken i fiskeriet med flue, i denne artikel: Kystfiskeri efter havørred – den romantiske side…


Fluefiskeri efter havørreder i Randers Fjord – fluevalg

Når man skal vælge fluer til fjordens ørreder, er der mange valgmuligheder. Mange fluer er ganske sofistikerede og avancerede, men det er menneskets måde at putte fyld i noget, som er dejlig ukompliceret. Nemlig havørreden selv og havørrederens byttefisk og byttedyr.

Egentlig kunne man binde sig en brun flue, kun i brun, og præsentere den for en havørred som en reje, en kutling eller en hundestejle, uden af havørreden vil gøre nogen indvendinger. Det samme med en simpel flue i hvid, grå eller eksempelvis sort for den sags skyld.

Så når der vælges fluer i grejbutikken, taler de meget detalje-fyldte fluer mere til os, end til de fisk vi skal fiske efter.

Nogen fluefiskere bilder sig ind, at et lille rødt hackle gjorde udslaget da havørreden huggede, men det er sjældent tilfældet. Det samme gør sig gældende, når det kommer til størrelsen på fluen. Mange tænker i, at fluen skal ned i størrelse, det imens en spinnefisker står med et blink lige ved siden af og fanger godt med havørreder med et blink på 10 cm. i længden. Romantik og overbevisning styrer tankesættet her.

Dermed ikke sagt, at det er ligegyldigt hvilken farve eller størrelse fluen har. Det virker nemlig ikke altid sådan. Men det er ikke altid logikken, som følger med fluefiskeriet og fluefiskerne. Her skal tilføjes, at det samme også gør sig gældende for mange spinnefiskere i Danmark.

Er man til det simple, kan man fange ligeså mange havørreder i Randers Fjord med fluestangen, som ham eller hende der vælger at gøre fluerne komplicerede og fluefiskeriet generelt ligeså.

Hav altid brune, grå og hvide rejefluer i flueæsken. Fluer i sort/grå, lyserøde og røde er også gode at have med. Medbring også streamere med sølv og kobberfarve. Har du disse farvevalg i æsken, kan du fiske efter havørreder i fjorden i hele sæsonen.
(Året rundt, undtagen i fredningstiden. )

Hvilket mærke/brand fluen har, vælger man selv.

Binder man fluerne selv, burde man binde simple fluer og i stedet gå mere op i at lære havørredens ageren at kende. På den måde vil man finde ud af, at de små detaljer ikke betyder så meget. Man kan derfor bruge tiden på at fange fisk i stedet for.

Det at binde fluer er dog en stor del af hobbyen. Det er også fascinerende hvad man kan kreere som fluebinder. Netop kreativiteten i fluebinderiet er en del af romatikken, men ikke nødvendigt for fangsten af en havørred. Kan man skille de to ting ad, er man på vej mod flere fisk.

Udstyr og flueklasse

Det er sjovere at gå med let fluegrej i Randers Fjord, end med kraftigt udstyr. Alt fra klasse 2-6 er at foretrække. Havørrederne er ofte at finde tæt under land, så det er ikke nødvendigt, at kunne kaste mere end 15-25 meter ud. Flydeline er alt man har brug for ved fjorden, uanset hvilken fiskeplads der er tale om.

På grund af den til tider stærke strøm i Randers Fjord, kan det være en fordel at benytte en linekurv.

Køb en rulle 0.25-028 nylonline for få kroner, og du har forfang til et år eller mere. Det er ikke nødvendigt at bruge det dyre fluorocarbon, det er ikke usynligt, men taler til lystfiskere, som ikke ser logikken, som for dem også er usynlig.

En fluefisker, som fisker med nylon, fanger ligeså mange havørreder, som en der fisker med fluorocarbon. Uanset vind og vejr. Meget produceres for at tjene flere penge, kun en del er til for at hjælpe.

Man kan også købe diverse former for taperede forfang, nogle virker efter hensigten. Forfanget stækker sig lettere ud i kastet før det lander. Men det kan man også få 2 meter nylon til at gøre. Valget er ens egen.

Netop det med valg, er en af livets goder. Vi vælger selv hvad vi vil fiske med, hvor kompliceret vi vil gøre det og om vi vil overbevise os selv om andet end logik eller fakta.

Knæk og bræk med dit fluefiskeri efter havørreder i Randers Fjord.

/Jari


Læs også om multefiskeriet i Randers Fjord, som også kan udføres med flue. Her er der dog ting, som man ikke må lade til tilfældighederne: Multefiskeri i Randers Fjord…